me, myself & andrei

03 Dec 2006
Ca să nu uit cui îi port numele... (Gândul)

Cine e Sfantul Andrei?

Alina ALEXE | 01 decembrie 2006

In data de 30 noiembrie, Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Andrei care, alaturi de fratele sau, Petru, a fost unul dintre primii ucenici ai lui Iisus Christos. Sfantul Andrei a propovaduit Evanghelia pe teritoriul Dobrogei de astazi, de aceea este considerat ocrotitorul spiritual al Romaniei.

Sfantul a trait alaturi de mucenicii sai intr-o pestera (Pestera Sfantului Andrei) si a botezat oamenii in niste izvoare din apropiere.

Sfarsitul i-a fost unul de mucenic, fiind rastignit pe cruce, cu capul in jos, la Patras, langa Corint. Crucea pe care a fost rastignit a avut forma unui X, ceea ce a dus la numirea ei drept crucea Sfantului Andrei.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in 1995 ca Sfantul Apostol Andrei sa fie inscris in calendarul bisericesc cu cruce rosie, intre sfintii mari ai Ortodoxiei, proclamandu-l, in 1997, "ocrotitorul Romaniei". Sfantul Sinod a decis prin sedinta din 14 noiembrie 2001 ca ziua de 30 noiembrie sa fie proclamata si cinstita ca sarbatoare bisericeasca nationala a Romaniei. alina.alexe@gandul.info


Andrei